Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravské Švýcarsko

29. 7. 2011

Moravské Švýcarsko - okolí Adamova

Kdo by neznal Moravský kras proslulý svými jeskyněmi, ponornou říčkou Punkvou, propastí Macocha mnohými dalšími krásami. Méně lidí už však ví, že se širší oblasti Moravského krasu říkalo také Moravské Švýcarsko. Ostatně chata nad propastí Macocha je postavená ve švýcarském stylu. Avšak název se ujal zejména pro blízké okolí Adamova, oblast lesnatou, kopcovitou, protkanou hlubokými údolími Svitavy a jiných říček. Nad samotným Adamovem se tyčí nedávno rekonstruovaná Alexandrova rozhledna, na protější straně údolí se v lesích skrývá poutní kostel na Vranově, romantickou atmosféru dotváří zřícenina Nového hradu.

Pověst Moravského Švýcarska ovšem poněkud kazí samotný Adamov, jehož tvář byla narušena areálem Adamovských strojíren, které zabraly takřka to málo rovné plochy, která ve městě byla, ponurou atmosféru dotváří prstence paneláků na okolních svazích. Ne zcela neprávem se Adamov v soutěži o nejškaredější místo na jižní Moravě ocitl na nelichotivém 2. místě, hned za jadernou elektrárnou Dukovany.

Jedna ze staveb v Adamově si však zcela určitě stojí za povšimnutí - unikátní cihlový kostelík sv. Barbory. Díky jeho umístění a kontrastu s okolím se pozoruhodnost místa ještě zvětšuje.

Adamov je bez nadsázky nejškaredějším moravským městem s nejhezčím okolím. Ovšem nic netrvá věčně, takže doufejme, že se v budoucnu stane reprezentativní branou Moravského Švýcarska.

moravskesvycarsko.jpg