Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příliš mnoho čertů

Čertův hrádek, Čertova vila, Čertova chata - příliš mnoho čertů

Tak, jak již napovídá název, jedná se o 3 objekty, které v tomto případě mají společné to, že leží velmi blízko sebe a v názvu jsou spojeny s postavou čerta.

2.jpg

Čertův hrádek, zde je spojitost s čertem dána několika pověstmi (dle jedné pověsti má svůj název po Jakubu Čertu z Bořitova, dle druhé po čertu, který jej za jedinou noc postavil). Vzhledem k tomu, že zříceninu právě tohoto hrádku znám již celá desetiletí, budu mu následně věnovat samostatnou rubriku a samostatné fotogalerie.

Čertova vila, zde je spojitost s čertem taková, že tato vila uprostřed velmi rozsáhlé zahrady vznikla v 60. létech minulého století právě pod Čertovým hrádkem.

V té době (tedy před rokem 1969) toho zde (v lokalitě „Nad Mlýnkem“) mnoho nestálo, pouze jen blíže směrem na Olomučany pár chat (p. Zelinka, Šmach, Srnský, Kunc, Opatřil). V té době zde získali i mí rodiče pozemek a na něm začali stavět chatu. Odtud jsem pak podnikal své první badatelské výpravy do blízkého okolí. Nejen na již uvedený Čertův hrádek, ale několikrát se mi podařilo na začátku 70. let navštívit se svými rodiči i majitele uvedené zahrady a vily – pana Friese (pozn: předpokládám, že mám uvedeno správně, bohužel nyní nemám možnost s kým konzultovat). V té době mi nebylo ještě ani 10 let a tak mám jen omezené vzpomínky. I přes to, že je to již tolik roků, tento pán mi ze vzpomínek asi nevypadne. Byl velmi charismatický a tajůplný a to asi nejen pro mne, tehdy malého chlapce. Asi právě pro to, že si pro svou zahradu a vilu, našel takovou samotu - pozemek na nejzastrčenějším místě Olomučan, kde doslova lišky dávaly dobrou noc, mu začali v Olomučanech a blízkém okolí přezdívat „Čert“. A asi z čerta i něco měl – rád chodil po blízkém okolí a kolikrát se zjevil skoro nepozorován (jako čert) na určitém místě třeba právě na skaliscích „Moravského Švýcarska“ okolo Čertova hrádku. Později byl takto vídán i na koni, o kterém před tím dlouho snil. Chtěl mít u všech blízkých obchodů a úřadů kůl, kam jej chtěl přivazovat. Kůň se mu sice splnil, ale tyto kůly asi ne.

Jak jsem již uvedl, jeho zahrada a vila se nacházela v nejzastrčenějším skalnatém výběžku cca západním směrem od Olomučan. Tento skalnatý výběžek tvořený právě skalními masivy „Moravského Švýcarska“ byl přístupný pouze od Olomučan a to buď lesní cestou od Mlýnku (Písečňáku) nebo polní cestou od kostela.

Cesta od  Mlýnku

3.jpg

Cesta od kostela

img_6703.jpg

 

 

 

 

 

 

img_6702.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.jpg

img_3255.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.jpg

Tyto skalní masivy z severní strany pak obepínal Olomučanský potok a silnice na Olomučany a z jihozápadní strany pak řeka Svitava a silnice na Brno. Přístup tak byl poměrně komplikovaný, proto si nechal na severní straně skalisek hned za odbočkou na Olomučany ze silnice na Brno postavit poměrně zajímavé schodiště – jehož začátek je dodnes vidět právě z silnice – viz následující obrázek.

6.jpg

 Na jihozápadní straně pak nechal buldozerem vybudovat druhou příjezdovou cestu.

7.jpg

Obě tyto cesty jsou dnes již prakticky nevyužívané a zarostlé, přes to stále znatelné. K uvedenému schodišti se v okolí tradovala příhoda, že právě z vrcholu tohoto schodiště byl jednou v noci někým neznámým shozen. Poměrně drastický pád však naštěstí přežil za cenu mnohačetných zlomenin a zhmoždění.

Čertova zahrada a vila byla na tehdejší dobu a režim něco nevídaného, dá se říci pohádkového. Zahrada jako malé arboretum, uprostřed nádherná vila, východní trakt byl tvořen dlouhým skleníkem s nejrůznějšími raritami, střední a západní trakt s velkou  kuchyní, dále pak halou a několika pokoji. Nad středním traktem se pak tyčila černá čtvercová nástavba s typickou mírně jehlanovou střechou (tato část stavby je dobře znatelná i dnes), nad západním traktem pak pokračovala nádherná terasa. Pod touto vilou se pak nalézal poměrně dlouhý betonový bazén a pod ním tenisový kurt. Všude krásný pečlivě udržovaný trávník, na něm vydlážděné cestičky a mezi nimi spousta dřevin a květin. I z dálky bylo vše krásně vidět, dalo se jen závidět, něco takového se skutečně hned tak nevidělo. Čertova zahrada a vila se tak stala v minulosti nepsanou místní turistickou atrakcí, i když jen na pohled z venku. V počátku 70. Let atraktivitě místa přispělo i něco tajůplného - náhlé úmrtí p. Frise za poměrně záhadných okolností.

Po jeho smrti zde žila část jeho blízké rodiny, později pak někteří z jeho potomků, kteří zde žijí pravděpodobně dodnes. Zahrada se v mnohém změnila, dříve malé dřeviny jsou dnes zdatné stromy a některá dříve dobře viditelná zákoutí zmizela za několik desetiletí pod porostem. I samotná vila byla na základě venkovního pohledu rekonstruována a přistavěna, jak jsem již uvedl, střední trakt je prakticky původní.

Dnešní podoba:

8.jpg

Lokalitě okolo této zahrady a vily se již v té době začalo říkat „Nad Čertem“, od poloviny 70. let v blízkém okolí směrem k Olomučanům vznikla celá řada nových chatových oblastí, které jsou zde dodnes. Z místních osadníků si dle mého názoru již jen málo pamětníků na tohoto pána vzpomene, právě proto jsem mu a jeho památce věnoval ve svém bádání nedávnou minulostí několik řádků. Bohužel, více toho k tomuto místu a panu Čertovi nevím, třeba si někdo na něco vzpomene a přidá příspěvek.

Čertova chata, tento objekt nemá nic společného s výše uvedenou Čertovou vilou, ale jen s Čertovým hrádkem, protože se nachází hned pod ním z jižní strany na břehu Svitavy. Tato černá chata i nesla název „Čertovka“. O majitelích nyní nevím nic bližšího.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

duhnxzetcpda

(lbpcyn, 8. 5. 2022 2:40)

side effects of hydroxychlor 200 mg https://keys-chloroquineclinique.com/

Measuring Blood Pressure

(ATatmayome, 8. 10. 2018 5:54)

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-prix-france-quimper/

Blood coerce diagram

(Adiassetreaw, 28. 7. 2018 19:36)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-conditionnement/

chata čertovka

(jan , 15. 10. 2015 12:21)

jedna ze zajimavosti teto chaty je že je celá černá a její podkroví je ve tvaru
obráceného a neůplného kříže z pohledu na druhém břehu řeky kdy tento kříž je ukončen třemi okny.ve spodní časti chaty jsou také tři okna jedno je vaydět z turystické cesty aje opatřeno okenicí ostatní dvě okna jsou umístněny směrem do řeky a z vnitřní strany okenic jsou namalovány výjevy obětování žen samotným vládcem pekla, tyto malby podle mého odhadu jsou staré stejně jkako chata ,zajimávé je že pokud tyto malby jsou staré jako chata ,ve které se vystřídali čtiři majitelé a ani jeden tyto vyjevi nemněl tu potřebu přetřít a zanechal je púvodní.mně by tyto malby vadili .mám potvrzeno že jeden majitel byl ženatý a měl dítě .poslední majitel byl něakí pan KOTÍZA který o tuto chatu přišel díky svím dluhúm a byla mu zabavena v exekuci.tento majitel skončil jako bezdomovec a nyní žije někde v blansku.tato chata asi byla zasvěcena púvodním majitelem samotnému satanovy a proslíchá se že sloužila jako obětní místo, nemohu toto zcela jistě potvrdit nebot jeto mim cílem zjistit.Já osobně jsem mněl možnost vtéto chatě spát několik nocí a věřím že tato chata by promluvila kdyby mněla ústa,osobně jsem tuto chatu zbavoval zla které tam panuje.dnes věřím že opravdu je něco mezy zemí a nebem a že
toje nepochopitelné pro člověka který nezažil a nevyděl.

chata čertovka a vzívání satana

(jan , 8. 10. 2015 17:43)

jsem svědek kdy se ve zmíněné chatě děli neobviklé věci v druhém dni měsíce kdy mají svátek všichni zemřelí.rad bych si promluvil spánem který založyl tuto stránku najde mne v blansku na ulici sadova 2 na charitě deníhocntra pod jménem teta

chata čertovka a vzívání satana

(jan , 8. 10. 2015 17:42)

jsem svědek kdy se ve zmíněné chatě děli neobviklé věci v druhém dni měsíce kdy mají svátek všichni zemřelí.rad bych si promluvil spánem který založyl tuto stránku najde mne v blansku na ulici sadova 2 na charitě deníhocntra pod jménem teta