Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olomučanská - Schützova keramika

15. 2. 2011

Olomučanská - Shützova keramika

To co proslavilo Olomučany a to již v dávné historii a to nejen na Moravě, v Evropě, ale i celém světě byla je a pravděpodobně bude právě Olomučanská keramika. Pokud se pak ptáme kdo ji vytvořil, pak btatři Schützové.

Při zadání hesla "Schütz Blansko" ve vyhledávači Google vám počítač ukáže snad nesčetně odkazů, kam až tato keramika pronikla.  Tyto odkazy reprezentují jednak muzea - nejdále asi Anglie,  a jednak aukce - kde se všude prodává na internetových aukcích doslova po celém světě, nejdále asi v Californii. Řada z nich směruje na dnešní Slovinsko, kde jeden z bratrů - Ludwig Schütz po roce 1909 založili poblíž městečka Celje filiálku k Olomučanské továrně - další pokračování keramické tradice. Najdeme zde i odkazy na české stránky. To nejzajímavější uvádím v odkazech.

Tyto odkazy mají ale vždy něco společného, což je výsledný produkt - keramika, ať již nejrůznější korbele, džbánky, talíře, ... . Na žádném z těchto odkazů se ale prakticky nedovíme, kde konkrétně tato keramika vznikala, v kterém místě Olomučan atd. Snad jen na jednom odkazu - Bakalářská práce na dané téma.

Právě tomuto bych chtěl věnovat v těchto stánkách trochu pozornosti.

Z pohledu lokality je Olomučanská keramika svázána s dvěmi výrobními lokalitami, z kterých dnes prakticky existuje jen jedna a to je současná budova Zahradnictví. Tato byla v  cca polovině 70. let zrekonstruována z chátrajícího objektu bývalé výrobny keramiky a následného zahradnictví do dnešní podoby.

olomucany-horni-tovarna.jpg

 

 

 

 

 

 

olomucany-horni-tovarna-dnes.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Druhá lokalita zvaná "Mlýnek", kde se mlely hlíny, upravovaly glazury a míchaly barvy dnes již prakticky neexistuje. Byla zbořena a buldozery srovnána v druhé polovině 70. let při stavbě nové silnice mezi Blanskem a Olomučanami.

mlynek-okolo-roku-1900.jpg